En sökmotoroptimerare arbetar med flera olika moment, alla har det gemensamma målet att hjälpa kundernas webbsidor att ranka högt på Google på vissa utvalda sökord. Vi säger Google av den anledningen att Google står för mer än 90% av alla sökningar i Sverige. Faktum är att fler än 50 miljoner sökningar görs i Sverige varje dag på den sökmotorn.
En vanlig dag för en sökmotoroptimerare
Arbetsuppgifterna under en vanlig dag skiljer sig självklart åt från den ena sökmotorkonsulten till den andra. Om man driver eget företag eller är konsult på en stor byrå så kommer uppgifterna att variera även där. Om man anlitar en konsult från Ett tusen procent så arbetar vi väldigt brett inom sökoptimering, självklart tar vi in specialister när det behövs men överlag gör vi saker från ax till limpa.
Typiska uppgifter för våra sökmotoroptimerare är:
- Sökordsanalyser
-jämföra sökvolym och konkurrens på olika sökord för att hitta rätt ord att försöka ranka på. - Contentplan
-Ta fram innehåll som kommer svara på de frågor som sökorden innebär. - Uppdatera kundernas hemsidor – Onpage optimering.
- Arbeta med länkar – Offpage optimering.
- Rapportera och ha löpande kontakt med kunderna om deras webbsidor
- Skriva texter och skapa innehåll till kundernas webbsidor.
- Arbeta för att få kundernas webbsidor att öka i PageRank, dvs förstå och använda Googles algoritm för ranking.
- Tolka och förstå hur Googles filter, som Panda, kan påverka din webbsida.
När vi kort har nämnt vad en sökmotoroptimerare gör hela dagarna är det bra att redogöra för vissa begrepp. Alla vet kanske inte vad sökoptimering innebär. Att förstå de olika begreppen och momenten ger också en tydligare inblick i vad arbetet innebär.
Sökoptimering
Ordet kommer från engelskans Search Engine Optimisation och förkortas SEO – Ett samlingsnamn för olika metoder som behövs för att få en webbsida att synas högst upp i olika sökresultat, som till exempel när någon söker inom de områden just din webbsida tar upp. På så sätt får du fler besökare till din webbplats. Det är så att turordningen gällande webbsidor sker per automatik genom algoritmer (metod för en lösning av ett matematiskt eller logiskt problem). Enkelt sagt sysslar en sökmotoroptimerare med att hitta nyckelord så att ett företags hemsida eller en blogg etc. hittas högst upp till exempel i Google. En sökmotoroptimerare hjälper även kunder med deras företags hemsidor och bloggare med bra nyckelord. Det krävs givetvis vissa förkunskaper för att sökoptimera webbplatser. WordPress är till exempel ett mycket bra verktyg för publicering, och förenklar ditt arbete smidigt. CMS är egentligen bara ett verktyg som underlättar din sökmotoroptimering (SEO), precis som en målare inte kan sköta sitt jobb utan färg och pensel, har en bra CMS avlägsnats risken att skriva över en kod eller en ändring.
SEO – Inget för den utan tålamod
Är du en person som gillar att jobba fort och inte har tålamod, är nog inte sökmotoroptimerare det du ska satsa på. Det är ett jobb som tar tid att göra, du bör inte känna dig stressad, för att göra ett bra jobb krävs mycket eftertänksamhet. Det kan ta cirka 6–9 månader, eller ännu längre innan du ser ett bra resultat, och ibland kan det gå fortare. Om en sökoptimering tar lång tid är det ett bevis på att du jobbar med en seriös sökmotoroptimerare. När det gäller WordPress har de ett flertal plugins (datateknisk term), som hjälper dig med vägledning vid sökoptimering. Viktigt är att veta att inte använder HTML-koder när du sysslar med sökoptimering. Det är endast bra nyckelord du sysslar med.
Sökordsanalys
Brukar även kallas nyckelordsanalys, och det är den process där du undersöker kapaciteten att driva organisk rörelse genom olika sökord. Exempel på sökanalys kan vara:
• Hur många sökningar dina ursprungliga sökord har på Google.
- Vilka omtalade fackord och uttryck ditt ursprungliga sökord har.
• Vilka frågor och uttryck brukar användarna ställa på Google för ditt sökord.
Det är viktigt att hitta primära ord som ska leda direkt till din startsida och även ord för dina undersidor. Det är bättre att börja med enkla ord och fortsätta med svårare. Eftersom det finns oändligt många webbplatser, bör du helst chansa på sökord som gäller namnen på produkterna som tas upp i en blogg eller säljs på en webbplats. Viktigt är även att rubriker sätts som nyckelord när det gäller bloggar eller artiklar. Givetvis måste ett företags namn finnas med som sökord, ochdet är viktigt att du är konsekvent när du optimerar ett visst sökord.
Några verktyg som är bra att använda vid en sökordsanalys
Google Adwords Keyword Planner – Då får du fram listor på ord från ett register som påminner om ord som finns på din hemsida eller ord som du redan angett.
- Google Suggest – När du använder denna funktion börjar du med att skriva in olika Google-rekommenderade ord i sökfältet, då ser du även hur många sidor som dessa ord har i Google.
- Google sets – Ett verktyg som hjälper dig att bolla idéer för att få fram bra nyckelord.
- Wincher
- Ahrefs
Onpage
Onpage-optimering – onsite-optimering eller inre optimering är ett samlingsnamn för sökmotoroptimerande uppläggningar du genomför med sajten dess struktur och innehåll. Även den teknik som ligger bakom dessa som till exempel domäner och server. Onpage SEO är de förberedelser du kan göra på hemsidan för att komma högre upp på sökmotorerna.
Här följer några förslag på vad som är viktigt att ha med:
• Sidtitlar – Som är det absolut viktigaste komponenten på en sida.
- Rubriker – En bra rubrik gör det tydligare om vad sidan innehåller.
• Meta description – Här säljer du in ”klicket” i sökresultatet.
• Brödtext (den löpande texten, här webbsida) – Du bör skriva en innehållande text som värdesätts både av sökmotorn och besökaren. - Bilder, namn och alt-attribut på filen – Viktigt är att skapa möjligheter så sökmotorn kan tolka innehållet i de bilder du lägger in.
Teknik
Ibland kan det bli problem med det tekniska på de större sidorna och din SEO fungerar inte som den ska. Då kan sviterna bli att du inte har lika bra förutsättningar att tävla på Googles sökmotorer. När det gäller infrastrukturen på en webbplats, innebär tekniken både den mjuk- och hårdvaran som håller igång din närvaro och din webbplats på nätet.
Internlänkstruktur
En viktig faktor i det tekniska är internlänkstrukturen. Man kan säga att alla webbsidor har en viss mängd länkkraft som strömmar in och den kraften sprids ut i grenarna av interna sidor. Har du många trovärdiga inlänkar får du en starkare kraft att sprida på dina sidor. Om en sida ligger högt upp i hierarkin får den således mer länkkraft än den som ligger långt ner osv.
Sidans laddningshastighet
Snabba sidor är en annan viktig faktor för att ranka bra hos Google. En sida som laddar långsamt anses inte vara användarvänlig och kommer därmed att tappa i ranking. Se till att ha lätta, komprimerade bilder på din webbsida och en server som är mottaglig och snabb.
Teknisk analys
Så skulle din webbplats inte fungera som den borde, kanske den är långsam eller har flera fel, ja då drabbas hela sidan. Då bör en teknisk analys göras och det betyder att man söker efter problem med sökmotorernas spindlar (Crawl eller spindling) på webbplatsen. Så kallas det när sökmotorn besöker din webbplats. Google hittar fram genom att följa länkar med sina spindlar. Det är Googles algoritmer som avgör hur ofta spindlarna besöker din webbplats. De vanligaste tekniska problemen är ompekningar, sitemaps, noindex, canonical taggar, redaktionella som behöver fixas. Det kan vara för lite textmängd eller dubblerat innehåll på en viss sida. Du kan se en beståndsdel av felen som finns i Googles sökkonsol. För att hitta tekniska fel finns det mängder av delar att analysera. Bland annat hastigheten och mobilanpassningen. Man arbetar ofta med verktyg som Bing Webmaster Tools och Google Searh Console i en konstellation med en arsenal med olika SEO-verktyg.
Sökoptimerade rubriker
Rubriker i sig är alltid mycket betydelsefulla, de hjälper till exempel läsaren att hitta i en text. Extra viktigt är rubriker för personer som har lässvårigheter. Om rubrikerna inte är korrekt formaterade kan inte skärmläsaren känna av dem, den tolkar rubrikerna som vanlig brödtext istället, och då får användaren ingen helhetssyn. Header (H) är det engelska ordet för rubrik. De olika rubrikmallar som finns är H1 (den största rubriken), H2, H3 och H4 (den minsta), och de fastställer olika rubriktyper. H1 är även huvudrubriken och de andra är underrubriker i fallande ordning. Se exemplet nedan:
H-taggar
När en sökmotor indexerar en sida kontrollerar de den efter vilka ord som är vilka i H-taggar. Ofta vill du inte använda H1-rubriker i alla rubrikerna, detta eftersom H1 är en huvudrubrik för en sida och det bör endast finnas en H1-rubrik per sida och den ska beskriva vad sidan handlar om. Skriver du en artikel om klänningar kan H1-rubriken vara: Välj rätt storlek för klänningar, H2-rubriken – Amerikansk storlek och H3 – Svensk storlek etc. Det väsentligaste när du skriver en rubrik är att du ska locka besökare till din sida. Titta gärna hur andra har gjort, eller tänk dig hur en löpsedel är utformad.
Contenthålen hos Google
När en sökmotorkonsult har gjort en grundläggande sökordsanalys kommer man fram till en lista med sökord som webbsidan ska optimeras för. Några sökord ska användas på befintliga sidor och andra kommer vi att skapa helt nya landningssidor för. När du gör en sökordsanalys gäller det att hitta sökord som har en hög sökvolym men en låg konkurrens. Ett sökord som många söker på men som få har optimerat sina webbsidor för är vad vi brukar kalla för ett ”contenthål”. Det finns alltså efterfrågan på texter som berättar om dessa ämnen och sökord men det är inte så många som svarar och delar med sig av kunskap inom området. Ett bra sätt att ranka högt och få trafik snabbt är att identifiera ”hålen” hos Google och skriva relevant och unikt innehåll som ger läsarna nyheter och kunskap.
Vad kan ett ”contenthål” vara för något?
I skrivande stund är det över 4000 sökningar varje månad på ordet ”sökmotoroptimering” och för det ordet har väldigt många i branschen valt att skapa innehåll. Ett hål däremot är ordet ”sökmotoroptimerare” som även det har tusentals sökningar varje månad men endast 30% av konkurrensen som det mer givna sökordet jag först nämnde. Hela den här guiden är ett sätta att skapa content som fyller ut ett contenthål. Risken med att berätta om strategin och ge ett exempel är att andra tar vid och fyller ut hålet dem med, men om vi håller på ”hemligheterna”, hur ska vi då kunna hjälpa till?
Klassiskt exempel på ett contenthål – Pensionsbranschen
Ett klassiskt exempel som jag brukar ta är från min gamla bransch, finansbranschen. Det är tusentals människor som söker på ord som ”pension vid 65” och ”pension vid 61”. Det beror på att 61 år ålder som du kan börja ta ut allmän pension och 65 är ordinarie pensionsålder i Sverige (än så länge). På dessa sökord är det i princip omöjligt för en liten spelare att ranka högt, konkurrensen är stenhård och alla stora spelare i pensionsbranschen skriver tonvis med material om pensionsålder 61 och 65. Något som däremot slinker undan är sökordet ”pension vid 62”. Varje månad söker 400-800 personer på den frasen och anledningen är att vid 62 års ålder kan man gå i pension och få sin tjänstepension slutbetald ända fram till 65 år av kollektivet, om man har gamla ITP-avtalet, dvs. ITP2. Under ett par års tid va konkurrensen så låg på ”pension vid 62” att jag kunde ranka på 5:e plats på Google med en hobbyblogg som endast hade 10 blogginlägg. Trots den hårda konkurrensen i pensionsbranschen, där bolagen lägger hundratals miljoner på marknadsföring, kunde min lilla blogg få 10-tal besökare om dagen! Genom att skriva om något som drakarna hade missat, jag fyllde ett contenthål.
Länkfarmar
Vad är egentligen en länkfarm? Jo, det är ett begrepp man använder om en grupp med webbplatser på World Wide Web och som länkar till alla andra sidor som är med i samma gruppering av en webbplats. Meningen med detta är att man genom sökmotoroptimering ska försöka nå en högre ranking hos sökmotorer som används när personer gör sökningar på webben som till exempel Google. Detta sätt var vanligare för cirka fem år sedan, numera fungerar inte Google så här mer, de ser istället antalet beräkningar som finns. Har man för många kommer man också att förlora sin ranking. Alltså är inte länkfarmar en särskild vanlig sökmotoroptimerings-metod längre, det är helt enkelt inte effektivt med stora mängder länkar av låg kvalité.
Länkbyten
Under 1990-talet och i början av 2000-talet var länkbyten ett vanligt sätt att bygga länkar. I stort sätt hade alla hemsidor eller bloggar en sida med länkar som gick till allt du kan tänka dig. Om någon skrev om hunddagis ville den personen kanske byta länk med dig som skrev om hundfrisörer. Men omkring 2005–2006 blev det plötslig en förändring, Google hade nu fått press på sig att börja förbättra sina sökresultat, och därmed få stopp på att detta enkla sätt öka sin ranking. Nu blev det sammansatta länkhjul, 3-vägsbyten och andra liknande metoder som blev SEO:s hotstuff. Här nedan hittar du några bra exempel på länkbyten:
• Att länka till omtalade sidor som är inom ditt specialområde är bra, särskilt om dina besökare får en bra upplevelse.
• Byt gärna länkar till betydelsefulla sidor, där både din och den som har den andra sidan får nytta av besökare.
• Om du hamnar på en kvalitetslänk, nämn gärna länken för andra inom samma intresseområde.
• Observera att du aldrig ska byta länkar med sidor som inte tar upp något inom ditt ämnesområde.
Skicka inte heller massor av mail till alla sidor inom ditt intresseområde. Det är bättre att du väljer ut en sida som du verkligen tycker om och där du tror att ni båda har nytta av att byta länkar.
Sälja in länkar
Det gäller att sälja in länkar och då från webbsidor som skriver om samma intresseområde som din egen gör. Det är viktigt att få fler besökare till sina webbplatser och samarbete är aldrig fel. Att sälja länkar till din sida eller köpa från någon annans sida kan vara bra för de texter man skriver. Det är mest företag som köper och säljer länkar, men även vissa privatpersoner kan behöva länkar, kanske till sina bloggar för att bli populära. Om du vill komma högt upp på Googles ranking, fordras det att du har både många och bra länkar till din hemsida eller blogg. Det bör som sagt vara från sidor som tar upp ungefär samma saker som du skriver om. Det är heller aldrig fel att ha länkar från andra sidor som till exempel bra texter som du hittar på globala bloggar. Bra länkar behövs för att få bättre länkkraft till din sida och att sälja in länkar gör du bäst genom att kontakta företag inom samma bransch eller privata bloggar som skriver om det ditt företag jobbar med. Håll dig även uppdaterad om vad som händer inom din bransch. Kom dock ihåg att Google inte tillåter köp- och sälj av länkar så vill du göra ”länkaffärer” så sker det helt och hållet på egen risk.
Förtjäna länkar
Som vi redan berättat är länkar en viktig komponent i sökmotoroptimering (SEO). Ingående länkar ökar faktiskt värdet på din webbplats och den rankas då högre, men observera att det bör göras på rätt sätt. Varför ska då länkar ingå när du marknadsför ditt företag eller blogg? Om du ska lyckas med sökmotoroptimering är det av vikt att du jobbar med flera delar och de ska då komplettera varandra. Hur Google värderar en webbplats avgörs av olika parametrar, som till exempel att webbplatsen har en bra struktur, att sidans innehåll är bra skrivet och upplagt på ett sätt som är anpassat till SEO. Du bör ha både inkommande och utgående länkar som är av bra kvalitet. Både externa och interna länkar behövs. När det gäller externa länkar är det SEO – Off Page-optimering som är bra för allt utanför din webbplats. Du ska använda dig av ankartext – som är den fras eller det ord som gör att en länk blir klickbar till information på nätet. Ankatexten måste vara produktiv och ge SEO ett värde, alltså ska den relatera till den information som länken indikerar. Tänk på att inte ha för många sökord eller sökfraser, för då ser Google det som en onormal uppbyggd länk.
Uppföljning och rapportering till kunderna
Eftersom du som sökmotoroptimerare ofta hjälper kunder, ska du ge dem uppföljning och rapportering i form av en månadsrapport. Den brukar innehålla besöksdata, positioner i Googles sökresultat, alla sökord och andra intressanta nyckeltal. Du analyserar också hur dina kunders webbsida kan prestera bättre hos Google. Som sagt fungerar sökmotoroptimering hela tiden att förbättra och finjustera för att få bättre resultat och fler besökare till sin webbsida. Detta är viktig att göra, för det sökmotoroptimering innebär är att fortlöpande justera och förbättra resultaten.
Uppdatera sin strategi utifrån data
Du bör som sökmotoptimerare hålla din taktik uppdaterad, det finns annars en risk att du lägger ned tid på fel åtgärder och även pengar på något som inte fungerar. Läsaren på en webbsida ska kunna läsa ostört och inte störas av pop-ups som ofta dyker upp. Nu är det så att Google ser skillnad på olika pop-ups. Gäller det hjälpsamma pop-ups är det bara bra. Som till exempel när det gäller att inloggningsskyddade sidor som inte indexeras av sökmotorerna. Numera kan du sökordsoptimerar din hemsida genom att använda dig av ett sökord och ändå få en bra rankning. Förut var du tvungen att repetera och matcha samma sökord.
H1 är den viktigaste rubriken
När det gäller rubriken H1 är det den som påverkar SEO mer än H2, och H2 har större betydelse än H3. Det finns inga krav på att använda H1, däremot rekommenderar Google att du inte ska hoppa över rubriknivåer. Har du många undersidor behöver inte synligheten bli bättre. Det viktigast är att dina sidor är unika och användbara för besökare. Tänk: kvalitet och inte kvantitet. Ibland kan du få spamsidor till din sida och dessa länkar kan skada din SEO och måste tas bort fortast möjligt. Det kan du göra genom att ta personlig kontakt med den webbansvarige för spamsidan och be att de tar bort länkarna. Om inte det fungerar kan du logga in på Google Search Console och meddela Google att du inte vill ha dessa länkar på din sida.