Hur många ord om dagen skriver en copywriter?

Hur många timmar skriver en copywriter om dagen?

Att arbeta som copywriter eller skribent innebär självklart att du tillbringar en hel del tid med att skriva texter. Men i min yrkesroll så får jag ofta frågan om hur mycket jag skriver – hur många timmar eller hur många ord stansar du in på skärmen varje dag?

Jag lägger många timmar varje vecka på att bearbeta texter och innehåll men hur mycket jag skriver beror helt och hållet på vilken typ av copy-uppdrag som jag för tillfället jobbar med, låt oss gå igenom några av dem.

Nativeannonser, Företagsbloggar och Landningssidor – mycket analys, lite skriva

Några av mina vanligaste uppdrag är väldigt analytiska i sin art och innebär mycket mer tänkande än skrivande. Flera gånger per vecka så skriver jag och slutför Nativeannonser, antingen för företag som ska publicera dessa i sina digitala kanaler, eller för en dagstidning där företagen har köpt Native-annonsering.

Nativeannonser ska smälta in i sin omgivning

För er som inte vet vad Nativeannonser är för något så kan jag kort nämna att det innebär att skapa en annons som smälter in i dess naturliga omgivning. Som en ”urinvånare” placerar sig som en självklarhet i sitt närområde ska den här annonsen upplevas som vanligt redaktionellt innehåll.

Det innebär att om ett företag har köpt en helsidesannons i Svenska Dagbladet (som är en av tidningarna jag skriver för) så vill de att annonsen upplevs som en vanlig företagsintervju i näringslivsbilagan. Missförstå mig inte, annonsen är tydligt märkt med att det är reklam, tanken är dock att det ska upplevas som ett vanligt inslag i tidningen.

400-800 ord på en hel dag

Den här typen av text kan vara på 400-800 ord och de skriver jag vanligen på en halv eller en hel dag. Det innebär att större delen av dagen tillbringas med research, intervju och redigering av rubriker och struktur, själva skrivandet blir en väldigt liten den av verksamheten.

Nativeannons: cirka 100 ord per timme.

SEO-copy – Onpage & Offpage, lite analys, mycket skriva

När jag skriver lite analys så innebär inte det att du kopplat bort hjärnan och ”flödesskriver” som när du försöker trycka ur dig ett första utkast på en ny spännande bokidé. Att skriva med lite analys kräver fortfarande en stor portion nogrannhet och precision vilket gör att tempot på skrivandet går ner jämfört med att bara kasta ur sig texter.

Den största utmaningen när det kommer till kategorin SEO-Copy är inte att skriva snabbt utan att vara tillräckligt kreativ. Om du ska fylla en hel sida gäller det att hålla tungan rätt i min. Läsarna måste få något nytt och genomtänkt samtidigt som du behöver skriva långa texter som fångar flera olika sökord.

Varför arbetar en copywriter med sökmotoroptimering?

En copywriter skriver för reklam eller för att driva försäljning, är det inte så? Hur kommer det sig att det andra stora blocket i mitt arbete är texter för sökmotoroptimering? Inom den här branschen så finns det ett uttryck, du har säkert hört det förut, ”Content is king”.

Nu när sökmotorerna (läs Google) har blivit så otroligt vassa på att läsa av vad som är bra och dåligt innehåll så måste texter skrivas unikt och genomtänkt för att ha en chans att placera sig på en förstaposition. Trots det så ska stora mängder texter skrivas på ganska kort tid så här gäller det att hålla tungan rätt i mun, en vanlig beställning kan vara 10.000 ord eller mer med varierat innehåll inom ett visst tema.

SEO-Copy- 6.000-12.000 ord på en hel dag

Beroende på vilken typ av uppdrag som ska göras så kommer jag att skriva olika mycket. Även här krävs det research och tankearbete för att lyckas riktigt bra. Skillnaden är att det oftast inte krävs intervjuer och 14 vändor med redigering från 6 olika beslutsfattare innan en text blir godkänd. En typisk dag när jag arbetar med texter för sökmotoroptimering så kommer jag att göra research i 1-2 timmar på ett visst ämne och genom det sätta upp en serie av 10-talet texter som ska skrivas på området.

Längd på vanliga SEO-texter:

En vanlig text kan ligga på 400 upp till 2.000 ord beroende på om det är en faktatext, en recension eller en guide av något slag. När jag sen producerar texterna så brukar jag skriva cirka 1.200-2.400 ord per timme med ett genomsnitt på 1.500 ord per timme.

SEO-Copy: cirka 1.200 ord per timme.

Så, hur många ord per dag skriver en Copywriter?

Det korta svaret är att det inte går att svara ordentligt. Mellansvaret blir att en copywriter skriver allt från 500 ord per dag upp till 12.000 ord per dag. Det långa svaret är hela den här texten som försöker sätta fingret på frågan.

Hur tar en copywriter betalt?

Som du ser är svaret, på frågan om hur mycket man skriver, väldigt varierande beroende på vilken typ av uppdrag det rör sig om. Samma sak blir det självklart när man pratar prissättning då priset inte alltid kan sättas utifrån antalet ord utan snarare utifrån texten komplexitet och värdet som den förmedlar.

Ibland frågar företag mig om jag kan sköta deras företagsblogg och vad jag isåfall skulle ta i betalt per ord. Efter att ha läst texten ovan så inser du snabbt att ett sådant uppdrag kräver en helt annan prissättning än ett uppdrag där 100 faktatexter på 500 ord styck ska levereras.

Vill du läsa mer om våra priser och de tjänster som vi erbjuder hos Ett tusen procent så kan du klicka på länken här.