“Flash fiction var något nytt och det korta formatet en befrielse” – Intervju och novell av vinnaren – Emelie Beijer

emeliebeijer

Varför blev du författare?

Skrivandet har alltid varit självklart, men länge hade det inget mål. Jag skrev för att skapa och få utlopp för kreativiteten. Noveller och dikter samlades i ett block som ingen fick läsa. De glömdes bort. Sen förändrades något. I efterhand vet jag inte vad som hände. En dag fick jag en idé om en annan värld. Den stannade kvar och växte från en novell till en bok. Där någonstans kom med ens drömmen om att bli utgiven så andra kunde få ta del av berättelsen. Författare var inget jag bestämde mig för att bli, det bara hände.

Gör du något annat än att skriva böcker, vad?

Jag har världens bästa yrke. Lärare! Är på gymnasiet och undervisar i svenska och historia.

Varför valde du att skriva en flash fiction berättelse?

Jag var inne på den 174:e redigeringsrundan på boken och behövde något annat att forma orden kring. Flash fiction var något nytt och det korta formatet en befrielse. Jag kunde laborera med mitt skrivande och tog chansen.

Berätta om din bok.

Av alla ämnen borde det här vara lättast att prata kring. Jag är fortfarande i ett stadie där jag blir en mumlande fåne och allt bara låter som en osammanhängande pitch. Kommer man någonsin ur det? Men here we go!

Under 2018 debuterar jag med första boken i serien Öarnas rike. Vi får följa Elyon, en ung kvinna i en värld av konflikt. Hon värvs till armén som håller förfädernas muterade skapelser under kontroll. Elyon finner sig snart nog indragen i en kamp för överlevnad när hon uppvisar förmågor överensstämmande med ett mutantsläkte – ett mycket farligt sådant. Öarnas rike är berättelsen om en värld i krig, människor med otroliga förmågor och sökandet efter sann identitet.

Vad gör du när du inte jobbar?

Försöker få vardagen att gå ihop med småbarn, träningar och aktiviteter. Minsta hålrum fylls med skrivande. Livet, tror jag det kallas.

Vad gör du om du kör fast i skrivandet?

När man kör fast i en text är det oftast inte skrivandet man har tappat lusten för. Det är tankegången och kreativiteten som har slagit knut, ibland är det självförtroendet. Skrivkramp är ett hemskt tillstånd. För mig har det handlat om bristande tid och energi. Lyckligtvis har det bara hållit i sig någon dag. Var gång jag känner att orken tryter och texten trampar tar jag upp ett sidoprojekt. Det kan vara att skriva en novell, läsa en bok eller agera testläsare.

Vad är det roligaste med att skriva böcker?

Att skapa en värld och sedan fylla den med liv. Som författare sitter du med makten och kan forma livsöden och styra skeenden. En bok är dessutom en mer fysisk form av ens fantasier och drömmar. Att få dela det med andra är definitivt en stor förmån och glädje.

Vad är det svåraste med att skriva böcker?

Att bli klar, att bli nöjd. Sinnesstämningen pendlar ständigt mellan ”det här blir en succé” och det mindre roliga ”en sjuåring kan skriva bättre dialoger”. Skrivandet handlar om att få ner en del av sig själv på papper för andra att se. En oro maler alltid att det jag är inte ska duga. Det svåraste med skrivandet är alltså att behålla förtroendet för den egna förmågan.

Har du några råd till den som vill bli författare?

Författare. Vad är det? Vem är det? Skriver du är du författare, så gör det. SKRIV! Första steget är att hitta något du brinner för, då är halva jobbet gjort. Att nå mål handlar sedan om den egna beslutsamheten. Tro på dig själv. Och slutligen, sitt inte ensam. Författar-kommuniteten är stor, stöttande och fantastiskt. Sök andra och utvecklas tillsammans.

Som en del i ditt pris har du rätt att publicera en berättelse hos ett tusen procent, kan du säg något om den texten?

Det är en flash fiction med koppling till debutboken. Här ges en första inblick i en värld mycket olik alla andra. Över gatornas kullersten rullar cupéångare och över hustaken mullrar fraktskeppen fram. Inte heller är marken fast under fötterna i öriket bland molnen. Läsaren får följ med i en konflikts slutskede där mer än kultur och åsikter är på väg att kollidera.

 

///

 

Du kan läsa Emelies vinnarbidrag i flash fiction tävlingen HÄR.

 

Hennes andra novell “Genom rök och aska” hittar du HÄR.

 

Du kan även följa Emelie Beijer på Instagram: @forfattare.emelie.beijer

och läsa mer om hennes böcker och författarskap på:

http://emeliebeijer.com/

 

Återigen stort grattis till förstaplatsen i Flash fiction skrivartävlingen “Kundmötet som gick fel”.

 

//

David

Ett tusen procent publishing

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s